ANRE a aprobat preţurile energiei termice livrate operatorilor de transport şi distribuţie a energiei termice. În unele cazuri, preţurile sunt de două ori mai mari


Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat că a aprobat miercuri preţurile energiei termice livrate operatorilor de transport şi distribuţie a energiei termice şi a bonusului pentru sprijinirea producerii energiei electrice şi a energiei termice în cogenerare de înaltă eficienţă.

“În şedinţa Comitetului de reglementare din data de 27.10.2021, ANRE a aprobat, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 1215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă, cu modificările şi completările ulterioare, preţul energiei termice livrate operatorilor de transport şi distribuţie a energiei termice şi bonusul acordat utilizând datele unor centrale de cogenerare de referinţă şi respectiv ale unei centrale termice de referinţă, aşa cum au fost notificate Comisiei Europene”, arată ANRE.

Potrivit tabelului cu preţurile energiei termice livrate operatorilor de transport şi distribuţie a energiei termice, prezentat de ANRE, pentru unii operatori creşterile sunt chiar duble.

Astfel, pentru Electrocentrale Bucureşti, preţul creşte cu 86,58%, la 329,41 lei/MWh. De altfel, media scumpirilor este de 84-86%.

Cea mai mare scumpire se găseşte la Rulmenţi SA Bârlad, unde preţul creşte cu 96,29%, la 310,53 lei/MWh, şi la Termoficare Oradea, unde preţul creşte cu 95,67%, la 313,74 lei/MWh.

Cele mai mici creşteri sunt la Complexul Energetic Oltenia, de 21,43%, la 185,60 lei/MWh, şi la CET Govora, de 22,01%, la 157,56 lei/MWh.

“Aceste creşteri se datorează unei creşteri medii a preţului gazelor, de circa +120% pentru gaze naturale livrate din reţeaua de distribuţie, de +140% a preţului gazelor naturale livrate din reţeaua de transport şi cu circa +23 % a preţului cărbunelui, faţă de valorile luate în calcul pentru bonusul şi preţurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021”, precizează ANRE.

De asemenea, preţul certificatelor de CO2 care trebuie cumpărate de producători a crescut cu 45% faţă de preţul luat în calcul la ultima ajustare de bonus şi preţ al energiei termice.

ANRE precizează în comunicat că “preţurile de livrare a energiei termice din centralele de cogenerare aprobate NU SUNT PREŢURILE DE FURNIZARE A ENERGIE TERMICE LA POPULAŢIE”.

 

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed