Animație: Cele mai mari companii publice din lume în funcție de capitalizarea de piață (2000-2022)


Cele mai mari 10 companii publice din lume aveau o capitalizare de piață combinată de aproape 12 trilioane de dolari în iulie 2022.

Dar în urmă cu două decenii, jucătorii care au alcătuit lista celor mai mari companii în funcție de capitalizarea de piață erau radical diferiți – iar pe măsură ce anii au trecut, megatendințele emergente și sentimentul pieței au lucrat pentru a amesteca pachetul de mai multe ori.

Acest grafic arată cum s-a schimbat clasamentul primelor 10 cele mai mari companii publice din 2000 până în 2022.

Market Cap vs. Market Value

Înainte de a intra în subiect, merită menționat faptul că, capitalizarea de piață este doar unul dintre mulții parametri care pot fi utilizați pentru a ajuta la evaluarea unei companii.

Pur și simplu, capitalizarea de piață a unei companii măsoară prețul combinat al acțiunilor în circulație ale unei companii – cu alte cuvinte, este prețul pe care cineva l-ar plăti dacă ar dori să achiziționeze compania în întregime la prețul actual al acțiunilor (teoretic vorbind).

Dar, în timp ce o capitalizare de piață oferă o perspectivă asupra valorii acțiunilor la un moment dat, calcularea valorii de piață este mult mai complicată și mai nuanțată. La urma urmei, un preț plătit ar putea să nu reflecte valoarea reală a unei afaceri. Pentru a obține o măsură a valorii, pot fi luați în considerare alți parametri, cum ar fi raportul preț/vânzări (P/S) al unei companii, raportul preț/beneficii (P/E) sau rentabilitatea capitalului (ROE).

Cele mai mari companii publice în funcție de capitalizarea bursieră (2000-2022)

În ultimele două decenii, sentimentul investitorilor s-a schimbat pe măsură ce s-au manifestat diferite tendințe, iar tipurile de companii susținute de piață s-au schimbat și ele.

De exemplu, companiile din domeniul tehnologiei și al telecomunicațiilor au fost mari la începutul anilor 2000, pe măsură ce investitorii s-au entuziasmat de potențialul aparent nesfârșit al nou-introdusului World Wide Web.

Cele mai mari companii după capitalizarea bursieră (1 ianuarie 2000)

Rank Company Market Cap (Jan 1, 2000)
#1 ?? Microsoft $606 billion
#2 ?? General Electric $508 billion
#3 ?? NTT Docomo $367 billion
#4 ?? Cisco $352 billion
#5 ?? Walmart $302 billion
#6 ?? Intel $280 billion
#7 ?? Nippon Telegraph $271 billion
#8 ?? Nokia $219 billion
#9 ?? Pfizer $206 billion
#10 ?? Deutsche Telekom $197 billion

În plină bulă Dotcom, investitorii investeau bani în startup-uri tehnologice legate de internet. Pe măsură ce adoptarea PC-urilor și a internetului se intensifica, investitorii au sperat să “intre devreme”, înainte ca aceste companii să înceapă cu adevărat să facă profit. Acest sentiment de exces de zel se reflectă în capitalizările bursiere ale companiilor publice din acea perioadă, în special în cazul companiilor de tehnologie sau de telecomunicații care erau considerate a beneficia de pe urma boom-ului internetului.

Bineînțeles, bula Dotcom nu a fost menită să dureze, iar în ianuarie 2004 lista primelor 10 companii din top 10 arăta mult mai diversă. În acest moment, Microsoft pierduse primul loc în favoarea General Electric, care avea o capitalizare de piață de 309 miliarde de dolari. Apoi, la sfârșitul anilor 2000, companii energetice precum ExxonMobil, PetroChina, Gazprom și BP au preluat conducerea listei, pe măsură ce prețul petrolului a depășit cu mult 100 de dolari pe baril.

Dar, repede înainte până în 2022, și am parcurs un cerc complet, cu Big Tech din nou în centrul atenției.

Cele mai mari companii în funcție de capitalizarea bursieră (1 iulie 2022)

Rank Company Market Cap (Jul 1, 2022)
#1 ?? Saudi Aramco $2.27 trillion
#2 ?? Apple $2.25 trillion
#3 ?? Microsoft $1.94 trillion
#4 ?? Alphabet $1.43 trillion
#5 ?? Amazon $1.11 trillion
#6 ?? Tesla $707 billion
#7 ?? Berkshire Hathaway $612 billion
#8 ?? United Health Group $485 billion
#9 ?? Johnson & Johnson $472 billion
#10 ?? Tencent $435 billion

Patru dintre cele mai mari cinci companii sunt din domeniul tehnologic, iar Tencent intră și ea pe listă. Între timp, Tesla este clasificată ca fiind o companie din domeniul auto, dar este considerată de mulți investitori ca fiind o companie de “internet al mașinilor“.

Tendințe de ansamblu în Top 10 după capitalizarea de piață

Year Description Top Company (Market Cap USD) Top 10 Description
2000 Dotcom Bubble Microsoft ($606B) Multiple tech/telecom companies in the mix
2004 Post-Bubble GE ($309B) Diverse mix of companies by industry
2009 Financial Crisis PetroChina ($367B) Six non-U.S. companies make the list
2014 $100 Oil Apple ($560B) Last year of oil-dominated list; tech starts ascending
2022 Big Tech Era Aramco ($2,270B)* Tech accounts for 80% of Top 5 companies

*De la 1 iulie 2022. De atunci, Saudi Aramco a fost depășită din nou de Apple din cauza unei inversări a prețurilor petrolului.

Tendință descendentă?

Pe fondul creșterii ratelor dobânzilor, al inflației paralizante și al problemelor politice, cum ar fi conflictul actual din Ucraina, semnele indică o posibilă recesiune globală. Companiile din domeniul tehnologiei s-au descurcat bine în timpul pandemiei COVID-19, dar probabil că nu vor fi imune la impactul unei încetiniri economice generalizate.

Va fi interesant de văzut cum vor evolua lucrurile în 2023 și ce companii (dacă va exista vreuna) vor reuși să se mențină în top pe parcursul turbulențelor.

 

 

 

 

 

Sursă foto: gobankingrates.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed