ANALIZĂ – situația politică a României la finalul anului 2022


În curând se termină anul 2022, iar situația politică a României nu pare că s-a îmbunătățit de la alegerile locale din 2020. Conflicte există în continuare, iar guvernul dă senzația că ar vrea să ducă aceste conflicte și în anul următor.

Cu toate că guvernul actual al României, format în 2021 după criza politică, s-a dovedit a fi o alegere potrivită până acum în ceea ce privește conducerea țării (luând în calcul variantele posibile la momentul acela), la finele acestui an lucrurile au luat o întorsătură neașteptată.

Evenimentele din ultimele luni arată că partidele din conducerea României nu reușesc să se pună de acord așa cum e nevoie, doar atunci când cer excluderea unui partid de la guvernare sau când vor comasarea alegerilor locale și parlamentare din 2024.

Puțină istorie

Provocările generate de criza coronavirusului din 2020 au fost abordate fără riscuri semnificative pentru cadrul democratic al politicii românești. Evaluările comparative arată că, în România, au existat puține încălcări ale normelor democratice în timpul crizei, ceea ce este mai în concordanță cu ceea ce s-a întâmplat în Europa de Vest decât în ​​alte țări mai problematice din regiune.

Partidul de extremă dreaptă și anti-sistem Alianța pentru Uniunea României (AUR) a devenit partid parlamentar pentru prima dată la sfârșitul anului 2020, dar influența sa politică a fost limitată de alți jucători care nu îl consideră un partener acceptabil.

România nu a văzut ciocniri deschise sau violențe de stradă legate de astfel de proteste în altă parte în ultimii ani. Violența și abuzul sunt încă în mare parte verbale și limitate la incidente politice restrânse. Curtea Constituțională a continuat să joace un rol supradimensionat, fiind chemată în mod repetat pentru a arbitra multe dispute care ar trebui să fie judecate în procesul normal de guvernare.

Anul 2020 a început cu un nou cabinet format în jurul liberalilor de centru-dreapta, și un președinte al aceluiași partid ales pentru un al doilea mandat. Cu toate acestea, Parlamentul a rămas în mâinile opoziției până la sfârșitul anului. Ca urmare, guvernul minoritar a trebuit să gestioneze incertitudinile pandemiei, luptând simultan împotriva unei serii de propuneri populiste și costisitoare pentru cheltuieli sociale suplimentare, care au fost destinate să deraieze bugetul.

Contextul actual

Haosul care există între partidele aflate la guvernare demonstrează că acea criză politică a anului 2021 este adevărata față a politicii românești. Opoziția contribuie și ea la acest haos, și aici ne referim la partidul AUR, căci USR a devenit aproape invizibil pe harta politică.

Se pare că opoziția vrea cu orice preț să fie remarcată, așa cum arată cel mai recent scandal politic, unde președintele partidului AUR, George Simion, a boicotat conferința de presă a ministrului Energiei, care a fost ulterior amânată.

Cu toate că gestul lui Simion a fost cât se poate de nepotrivit, exista deja un conflict în coaliție, în urma adoptării ordonanței de urgență ce prevede taxarea utilizatorilor de panouri fotovoltaice.

Clarificările au fost făcute în cele din urmă, dar s-a văzut aici în mod transparent lipsa de comunicare dintre partide.

Ce părere au românii

Un sondaj CURS (Centrul de Sociologie Urbană și Regională) arată că românii sunt nemulțumiți de conducerea actuală.

La întrebarea dacă în România lucrurile merg într-o direcție bună sau într-o direcție greșită, majoritatea românilor (72%) consideră că țara merge într-o direcție mai degrabă greșită, doar 20% consideră că merge într-o direcție bună, iar 8% au optat pentru nu știu/nu răspund.

 

 

Mai mult, din sondaj reiese că majoritatea românilor ar vota cu PSD dacă alegerile locale ar avea loc în această perioadă.

 

 

De aici, se pot trage concluzii puternice:

PSD este singurul partid de la guvernare care a reușit să rămână neafectat de actuala criză economică, datorită concentrării pe temele discursului său politic, dar și pentru că reușește să comunice mai bine decât alte partide din coaliția de guvernământ. Rămâne cel mai important partid politic din România, cu mult peste 30%.

Între timp, PNL continuă să-și piardă poziția în guvern și este principalul partid al coaliției care atrage spre sine sentimentele critice din societate. PNL scade treptat sub 20% din cauza asocierii sale cu probleme publice negative, în special cu chestiuni legate de prețul energiei. Și asta înainte să înceapă iarna.

AUR a revenit cu mult sub 20% după o perioadă de succes marcată de evenimentul media major al verii, nunta lui George Simion. Nu a reușit să-și valorifice statutul de principal de partid de opoziție.

USR își continuă eroziunea lentă, dar definitivă. De asemenea, nu a reușit să ducă la îndeplinire poziția de partid de opoziție prin alegeri, în principal din cauza contraperformanței primarilor pe care îi are în urbanul foarte mare.

UDMR este egal cu sine, aproximativ 5%.

Același sondaj arată că principalele probleme cu care se confruntă România în opinia poporului sunt inflația, prețurile, utilitățile și prețul la energie.

 

 

Va urma…

Încrederea românilor în capacitatea actualei conduceri a țării de a fi liderii de care societatea are nevoie a fost pierdută pe anul acesta, dar până în mai 2023 mai este timp să se schimbe lucrurile. Iar dacă nu, rotația ce va avea loc atunci va transforma într-un fel sau altul situația politică. Sperăm că în mai bine.

 

Foto: Pixabay

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed