ANALIZĂ: Salarii vs inflație (date INS)


Câştigul salarial real mediu din luna martie, cel ajustat cu inflaţia, a înregistrat un avans de doar 0,8% faţă de anul anterior, creşterea preţurilor înghiţind aproape integral câştigurile pentru majoritatea angajaţilor din România, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

În cazul angajaţilor din patru sectoare, majoritatea din sfera publică, veniturile din martie au fost mai mici decât cele din 2021 dacă luăm în considerare şi evoluţia preţurilor. Este vorba despre transport şi depozitare (afectat probabil de restricţiile şi blocajele de pe lanţurile de aprovizionare), învăţământ, administraţie publică şi apărare şi sănătate şi asistenţă socială.

De cele mai semnificative creşteri de salarii s-au bucurat angajaţii din industria ospitalităţii, de 18,7% nominal, respectiv 8,5% real, după ce veniturile anjaţilor din HoReCa reuşiseră să revină în martie anul trecut la pragul de dinainte de pandemie.
Nivelul acestora continuă, însă, să fie la jumătatea mediei naţionale, respectiv 52,8%, în creştere cu 3,4 puncte procentuale faţă de raportul din martie 2021.

Analiza „la firul ierbii” a evoluţiei salariilor arată că în cadrul marilor ramuri economice există disparităţi semnificative.

Primul lucru care sare în ochi, deși nu ar trebui să ne surprindă pentru că e o problemă mai veche, sunt salariile din industria prelucrătoare, care sunt la doar 88% din media națională; or, în economiile puternice, acestea sunt peste media salariilor naționale.

Deşi la nivelul întregii ramuri, salariile din industrie au „bătut” inflaţia, afirmaţia nu se verifică la nivelul multor sectoare. Spre exemplu, puterea de cumpărare a salariilor din industria farma a scăzut cu 6,3% în ultimul an. Chiar şi angajaţii din industria producţiei de maşini se confruntă cu o creştere reală negativă a salariilor, de -1,7%.

Un alt exemplu – salariile reale ale specialiştii din sectorul IT&C a înregistrat un avans de 5,4%, însă evoluţia s-a datorat în principal evoluţiei salariilor programatorilor. Salariile din telecomunicaţii nu au ţinut pasul cu inflaţia, acestea înregistrând un avans de doar 6,2% în utlimul an, cu 4 puncte procentuale sub inflaţie

Cel mai bine au ţinut pasul salariile din industria tutunului, chimică şi a băuturilor, reiese din datele INS.

 

 

 

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed