Ca urmare a conflictului ruso-ucrainean, care a început la 24 februarie 2022, Agenția Internațională pentru Energie estimează că, până în mai 2022, trei milioane de barili pe zi din producția rusă de petrol, reprezentând aproape 3% din producția mondială, ar putea fi eliminată de pe piața mondială a petrolului pe măsură ce sancțiunile prind efect și cumpărătorii evită exporturile rusești.
Analiştii estimează că aproximativ 4,8 milioane de barili pe zi de petrol rusesc au fost exportați anterior în țările care susțin acum sancțiuni împotriva Rusiei. Rusia poate redirecționa unele dintre aceste exporturi către țări care nu susțin sancțiuni, cum ar fi India sau China, dar o astfel de mișcare poate dura și poate să nu compenseze în totalitate volumele de vânzări pierdute. Unele rapoarte recente sugerează că scăderea exporturilor rusești de petrol a fost până acum mai mică decât se prevedea anterior.
Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite controlează aproximativ 2 până la 2,5 milioane de barili pe zi sau mai mult de capacitate neutilizată care ar putea compensa o parte din deficitul de aprovizionare al Rusiei, dar până acum au semnalat că nu vor oferi ajutor.
O ofertă crescută ar putea veni și din SUA, dar noua capacitate ar dura luni să fie conectată. Pe termen scurt, eliberarea stocurilor din diferite țări au contribuit la atenuarea problemelor de aprovizionare. În SUA, administrația Biden a fost de acord să elibereze 1 milion de barili pe zi timp de șase luni din Rezerva strategică de petrol.
S-ar putea concretiza și o creștere a capacității de producție pe termen lung; Producția din SUA rămâne cu aproximativ 1 milion de barili pe zi sub nivelul de dinainte de pandemie, iar administrația Biden a încurajat industria să crească producția internă.
În cele din urmă, negocierile în curs cu Venezuela și Iran pot duce la aprovizionare suplimentară pe termen lung.