Analiză Reuters: Cum ar putea Rusia să reducă efectul sancțiunilor cu ajutorul criptomonedelor


Unele dintre cele mai importante platforme de tranzacționare cu criptomonede din lume continuă să opereze în Rusia, o decizie care ar putea să slăbească eforturile Occidentului de a izola economic Moscova după ce armata Rusiei a invadat Ucraina, scrie Reuters.

Sancțiunile Vestului, care urmăresc să restrângă economia rusă și să o rupă de sistemul financiar global, au forțat companiile și firmele din acest domeniu să-și închidă afacerile din Rusia.

Dar, multe dintre cele mai mari burse de criptomonede din toată lumea, inclusiv Binance, Kraken și Coinbase, au decis să nu implementeze o interdicție generală împotriva clienților din Rusia, în ciuda cererii emise de guvernul ucrainean în acest sens.

În schimb, aceste companii au spus că vor monitoriza utilizatorii și îi vor bloca pe cei care sunt vizați de sancțiuni. Disputa adâncește prăpastia ideologică dintre sectorul financiar tradițional și lumea criptomonedelor, care s-a fondat pe idealuri libertare și pe sentimentul de neîncredere față de autorități.

Platformele de tranzacționare cu criptomonede au susținut că tăierea accesului întregii națiuni ruse ar contraveni eticii bitcoin de a oferi plăți fără supraveghere guvernamentală.

Criptomonedele pot lăsa o cale deschisă rușilor pentru a face tranzacții cu străinătatea

Totuși, specialiștii din domeniul combaterii spălărilor de bani au avertizat că schimbul de criptomonede ar putea lăsa o cale deschisă rușilor pentru a face tranzacții cu străinătatea, ceea ce ar submina eforturile occidentalilor de a face presiuni asupra Rusiei pentru a opri războiul.

„Fără îndoială că sancțiunile sunt diminuate”, a spus Ross Delston, un avocat american și fost regulator bancar. Delston a adăugat că criptomonedele „asigură o cale de refugiere care nu ar fi existat altfel”.

În timp ce majoritatea schimburilor necesită verificarea identității clienților, regulile sunt destul de fluide în această industrie, ceea ce îngrijorează autoritățile care văd criptomonedele ca pe un facilitator al câștigurilor ilicite.

Experții în combaterea spălării de bani și criptomonede au spus că persoanele vizate de sancțiuni ar putea să încerce să își mute fondurile prin așa-numitele „privacy coins” (monede confidențiale). Acestea reprezintă o clasă de criptomonede care ascunde identitatea utilizatorilor mai mult decât o face bitcoin.

Susținătorii spun că monedele oferă utilizatorilor o protecție mai bună împotriva monitorizării nepoftite a autorităților.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed