ANALIZĂ: Preţurile alimentelor de bază în România au ajuns mai mari decât în ţări ca Franţa sau Italia


Preţurile alimentelor au crescut în ultimul an şi au ajuns la adevărate recorduri, în special în Europa. România este de departe printre cele mai afectate ţări la acest capitol, mai ales că veniturile populaţiei sunt foarte scăzute.

Preţurile alimentelor de bază au crescut în medie cu 15,5 procente, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată o analiză a Comisiei Europene. Există însă şi excepţii. În unele ţări creşterea este mult mai mare şi există produse ale căror preţuri au crescut cu peste 40%, iar în anumite cazuri s-au şi dublat.

Preţurile alimentelor de bază în România au ajuns mai mari decât în ţări ca Franţa sau Italia. În unele cazuri, românii scot din buzunar şi cu 20% mai mult pentru lapte, ouă, şi orez, comparativ cu ţările din Occident. Asta deşi salariile românilor sunt cu mult mai mici. Conform sursei citate, în Franţa salariul minim este de 1.603 euro, în Italia este 920 euro, iar în Spania e 764 de euro. În România, salariul minim este echivalentul a 364 euro.

Analiza a fost făcută având în vedere preţurile practicate de un hipermarket care are magazine atât în România, cât şi în Franţa, Spania şi Italia. Un pachet de brânză de 125 de grame costă în România 6,5 lei, cu doi lei mai scump decât în Spania, iar în Italia costă echivalentul a 5,45 de lei. De asemenea, iaurtul şi biscuiţii sunt mai scumpi în România, scriu cei de la Pro TV. Există şi câteva excepţii. Spre exemplu, o caserolă de pui, în România, costă 22 de lei, în timp ce în Spania costă 23,5 lei (echivalentul), iar în Italia – 23 lei (echivalent).

Totodată, au fost comparate preţurile la lapte, orez, ouă şi apă. Astfel, un litru de lapte slab costă în România echivalentul a 1,22 euro, mai scump cu circa 30% decât în Barcelona, unde costă 0,94 euro. Un kilogram de orez costă în România 1,43 euro, în timp ce în Spania, la Barcelona e 1,26 euro. Românii scot mai mult din buzunare şi pentru 10 ouă (2,49 euro), în timp ce spaniolii dau 2,44 euro.

În acelaşi timp, un litru de lapte de 3,5% costă 2,49 euro în România, mai mult decât dublu faţă de preţul cu care exact acelaşi lapte se vinde în Italia, la Bologna (1,12 euro). Românii plătesc mai mult şi pe sticla de apă de 1,5 litri. În magazinele din România costă 0,58 euro, în timp ce în Bologna nu depăşeşte 0,38 euro.

Există şi o explicaţie pentru faptul că în România, cunoscută ca o ţară agricolă, alimentele au ajuns mai scumpe decât în ţări cu mult mai dezvoltate din Occident şi unde salariile sunt net superioare. Producătorii români se plâng în special de faptul că nu primesc subvenţii, însă mai există şi alte cauze.

„Noi nu excelăm la niciuna din subvenţiile astea, ca dovadă, chiar şi produsele la care suntem recunoscuţi, prin calitatea excepţională, noi multe din ele le importăm. Sau exportăm, cum ştiţi, cereale şi importăm materia finală de patiserie. Pentru că nu avem capacitate nici de depozitare, nici de prelucrare, şi atunci ne e mai uşor. Dar, evident că pierdem în acest algoritm. Şi atunci nu vă miraţi că vedeţi diferenţele acestea foarte mici pe raft, câteodată, pentru produsele premium, chiar defavorabile”, a explicat Adrian Mitroi, profesor de economie.

 

 

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed