Ca și în alte state membre ale Uniunii Europene (UE), în România cursul cronologic al vieții active diferă pentru femei și bărbați.
Femeile părăsesc casa părintească mai devreme decât bărbații (25,6 ani față de 30,3 ani), se căsătoresc mai devreme decât bărbații (28,3 față de 31,6 ani) și trăiesc mai mult decât bărbații (76,6 față de 69,2 ani).
În ciuda acestor diferențe, femeile sunt la fel de mulțumite de viața lor ca și bărbații. Pe o scară de la 0 la 10, femeile cu vârsta de 16 ani și peste raportează un nivel de satisfacție de 7,6, iar bărbații 7,7, peste mediile UE de 7,1 și, respectiv, 7,2.
În majoritatea statelor membre ale UE, cu excepția Suediei, Luxemburgului, Sloveniei și Maltei, femeile depășesc în medie bărbații. În 2021, România avea în medie cu 4,5% mai multe femei decât bărbați (4,6% în UE). Diferența depinde de vârstă: sunt mai mulți bărbați decât femei înainte de 58 de ani, iar după 58 de ani raportul se inversează când sunt mai multe femei decât bărbați.
Cea mai mare diferență în favoarea bărbaților a fost în grupa de vârstă 0-17 ani, unde erau cu 5,5% mai puține femei decât bărbați (5,2% în UE). Cea mai mare diferență în favoarea femeilor a fost în grupa de vârstă 65+, unde erau cu 47,9% mai multe femei decât bărbați (32,3% în UE).
În ceea ce privește nivelul de educație, diferența față de media UE este remarcabilă în domeniul învățământului superior. 20% dintre femei și 17% dintre bărbații cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani au o diplomă universitară, mult sub media UE de 36% dintre femei și 31% dintre bărbați.
“Procentul femeilor în populația în vârstă de 25 – 64 ani cu educație superioară a fost de 20%, iar în rândul bărbaților 17%, semnificativ sub media UE unde procentul a fost de 36% la femei și 31% la bărbați.”, arată Ella Kallai, economist şef al Alpha Bank.
Femeile lucrează puțin mai ușor decât bărbații. România se află în grupul de 13 state membre UE unde rata șomajului feminin (5,1%) este mai mică decât rata șomajului masculin (6%) în 2021. Ca și în majoritatea țărilor UE, România are o proporție mai mare de lucrătoare de sex feminin (27%) față de populația masculină (15%) și ocupă posturi manageriale și profesionale bine plătite.
Același lucru este valabil și pentru locurile de muncă prost plătite, cum ar fi forța de muncă necalificată și lucrătorii din comerț și servicii, care angajează 36% din forța de muncă feminină și 22% din forța de muncă masculină.
Această distribuție pe profesie va duce la faptul că în 2021 femeile vor câștiga în medie cu 3,6% mai puțin decât bărbații. Acesta este al doilea cel mai scăzut nivel de inegalitate din UE, după Luxemburg. În UE, salariile femeilor sunt cu 13% mai mici decât ale bărbaților.
Dacă rata de ocupare a româncelor ar fi aceeași cu media UE, populația ocupată ar crește cu 700.000 de persoane. Având în vedere că disponibilitatea unei forțe de muncă calificate este a doua problemă ca importantă pentru companiile românești după costurile de producție, potrivit celui mai recent SAFE (Survey on the access to finance of enterprises), femeile primesc sprijinul și oportunitățile de care au nevoie. Dacă putem, putem avea un impact uriaș. pe economie. din 2022).
Sursă foto: unsplash.com