ANALIZĂ Evoluția prețurilor la electricitate în ultimii 10 ani. Cum au ajuns românii să plătească mai mult decât olandezii


Preţul de referinţă în Europa la energie electrică a depăşit zilele trecute, pentru prima dată, pragul de 500 de euro pentru un Megawatt-oră, sporind presiunile asupra companiilor şi gospodăriilor, în condiţiile în care cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii pare să persiste şi în 2023.

Explozia prețurilor la energie

Prețul energiei a înregistrat o creștere galopantă în special în ultimul an, pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina și a sancțiunilor occidentale impuse Moscovei. Europa, puternic dependentă de importurile din Rusia s-a văzut brusc tăiată de principala sursă de energie. Ca urma a faptului că mai puțină energie era disponibilă în piață, iar cererea rămânea la fel de ridicată, prețurile au explodat.

 

sursa – Facebook

 

Statele europene au încercat să compenseze pentru lipsa energiei așa cum au putut. Unele dintre ele, precum Polonia, și-au redeschis minele de cărbune astfel încât să poată produce mai multă energie, chiar cu prețul poluării masive. Dar în ciudat tuturor încercărilor, Europa duce în continuare lipsă de surse viabile de energie, lucru care face ca prețurile pentru energia disponibilă să crească în mod constant. În Germania de pildă, preţul electricităţii pentru anul următor a urcat cu 6,4%, la 508 euro pentru un Megawatt-oră pe bursa European Energy Exchange AG. Este un avans de aproximativ 500% în ultimul an.

Prețul energiei, România în context european

Datele publicate de Comisia Europeană arată că România se află aproximativ la jumătatea clasamentului european în ceea ce privește prețul la electricitate, cu un preț în gospodării de 0,16 euro/kW oră. În acest context, România plătește mai mult decât Polonia (0,15 euro/kW oră), Lituania (0,14 euro/kW oră) Olanda (0,14 euro/kW oră), Croația (0,13 euro/kW oră), Ungaria (0,10 euro/kW oră) sau Bulgaria (0,10 euro/kW oră).

Pe de altă parte, în România prețul kilowattului-oră este mai mic decât în Spania (0,28 euro/kW oră, Italia (0,23 euro/kW oră), Belgia (0,29 euro/kW oră), Germania (0,32 euro/kW oră), Austria (0,22 euro/kW oră), Franța (0,20 euro/kW oră) sau Cehia (0,18 euro/kW oră). Cea mai scumpă energie era plătită în Danemarca (0,34 euro/kW oră). Totodată, în S2 al anului 2021, media prețului electricității în zona euro era de 0,24 euro/kW oră, iar media Uniunii Europene era de 0,23 euro/kW oră.

 

Prețul electricității în Europa. Sursa: Eurostat

Evoluția prețurilor

La fel de interesant de urmărit este modul în care au evoluat prețurile electricității în ultimii ani. De pildă în 2016, România avea unul dintre cele mai mici prețuri la electricitate din Uniunea Europeană, 0,12 euro/kW oră, sub Polonia (0,13 euro/kW oră), dar în continuare ceva mai scump decât în Ungaria (0,11 euro/kW oră). Dacă mergem și mai înapoi în timp, în 2012, România avea al 2-lea cel mai mic preț al electricității din Uniunea Europeană, doar 0,10 euro/kW oră. Doar în Bulgaria întâlneam un preț mai mic (0,8 euro/kW oră).

Prețul electricității a crescut constant în Europa și în țara noastră, însă de observat e că între 2020 și sfârșitul lui 2021, am avut o creștere considerabilă, de la 0,14 euro/kW oră, la 0,16 euro/kW oră. Deja din 2020, consumatorii casnici din România plăteau mai mult pentru electricitate decât consumatorii casnici din Olanda, deși nivelul de salarizare era incomparabil mai mic în România. Practic, din 2012 și până în prezent, prețul electricității aproape că s-a dublat în țara noastră. Vestea proastă este că în actualul context inflaționist, agravat și de războiul din Ucraina, șansele sunt ca pe viitor prețul electricității să continuă să crească înainte de a atinge un eventual plafon.

 

 

 

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed