Introducerea regulilor pentru declararea și impozitarea veniturilor din tranzacțiile cu criptomonede a dus la prăbușirea sumelor declarate, dar și a impozitelor încasate de stat pe seama acestor tranzacții. De 25 de ori mai puțini contribuabili au declarat venituri din tranzacții cu monede virtuale, de la an la an, iar încasările statului s-au redus de 20 de ori, arată datele obținute de Economedia de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Doar 1.319 de contribuabili au declarat venituri din tranzacțiile cu monede virtuale, în 2020, deși piața criptomonedelor din România a crescut puternic, atât în materie de tranzacții, cât și de rulaje. Spre comparație, în 2019, numărul contribuabililor care au declarat venituri din tranzacțiile cu criptomonede a fost de 33.155, de 25 de ori mai mare.
Și veniturile declarate s-au prăbușit: de la venituri de 2,27 miliarde lei în 2019, la venituri de 121,48 milioane de lei în 2020. În acest context, și impozitele încasate de statul român în contul acestor venituri s-au redus de 20 de ori, de la 224,8 milioane lei în 2019 la 12,15 milioane lei în 2020.
Prăbușirea veniturilor din tranzacțiile cu criptomonede declarate s-a prăbușit în contextul în care în anul 2019 tranzacțiile cu monede virtuale au fost pentru prima dată reglementate în România, prin intermediul Legii 30/2019.
Astfel, persoanele fizice care obțin venituri din acest tip de tranzacții sunt obligate să le declare prin depunerea declarației unice și să plătească taxele datorate. Anul acesta, declarația a trebuit să fie depusă până la data de 25 mai, pentru veniturile obținute în 2020 din tranzacțiile cu criptomonede și pentru cele estimate a fi realizate în 2021. Pentru contribuabilii cu rezidența fiscală în România, obligația de a declara veniturile din criptomonede prin declarația unică există indiferent dacă acestea sunt obținute din România sau din străinătate.
Sursă foto: unsplash.com