ANALIZĂ Alegeri parlamentare anticipate în Bulgaria. Posibilele coaliții de guvernare și impactul asupra politicii externe a Sofiei


În data de 2 octombrie, vor avea loc alegeri parlamentare anticipate în Bulgaria. NewStrategyCenter publică o analiză privind principalele partide, posibilele coaliții ce vor putea rezulta în urma alegerilor și impactul acestora asupra politicii externe și a poziționării Sofiei față de Uniunea Europeană și NATO sau Rusia.

Alegerile parlamentare din Bulgaria au loc într-un context marcat de instabilitate politică, atât pe plan extern, prin războiul din Ucraina, cât și intern, acesta fiind al patrulea scrutin parlamentar în mai puțin de doi ani. Această rundă de alegeri a devenit necesară în urma căderii guvernului condus de fostul premier Kiril Petkov, în luna iunie, pe fondul inflației, incertitudinii privind aprovizionarea cu gaze şi a altor efecte ale războiului din Ucraina. Impactul regional pe care alegerile parlamentare din 2 octombrie le vor avea nu poate fi subestimat, întrucât oricine câștigă aceste alegeri va modela viitorul Bulgariei, determinând angajamentul în favoarea Ucrainei și poziția față de sancțiunile împotriva Rusiei.

După dizolvarea guvernului reformist al lui Kiril Petkov, în urma unui vot de neîncredere, acesta are șansa să revină la putere, partidul pe care îl reprezintă, PP (Continuăm Schimbarea), clasându-se pe al doilea loc în preferințele alegătorilor, potrivit unui sondaj al Agenției Trend.

În contextul tensiunilor geneerate de inflație, de criza gazului și de războiul din Ukraina, alegerile anticipate de duminică, 2 octombrie, sunt puternic contestate. Potrivit sondajelor de opinie, noul Parlament ar putea fi reprezentat unele dintre următoarele șapte partide:

GERB-SDS (Cetățeni pentru Dezvoltarea Uniunii Bulgare a Forțelor Democratice), partidul ex-prim ministrului Boiko Borisov, aflat la putere în ultimii 15 ani. Popularitatea partidului și a liderului său se datoreaza capacității acestuia de a menține o atitudine neutră în politica externă, GERB-SDS poziționîndu-se ca o formațiune pro NATO și Pro Uniunea Europeană, păstrând, în același timp, relațiile cu Federația Rusă, mai ales în domeniul economic. Borisov este un actor politic popular: om din popor, care înțelege problemele reale ale cetățeanului obișnuit, lucru care l-a susținut la putere o perioadă îndelungată. Însă numeroasele controverse privind posibile legături cu mafia bulgară au dus la scăderea popularității în ultimii ani. Mai mult, măsurile în favoarea sectorului public și absența celor în sprijinul celui privat au dus la menținerea țării pe ultimul loc în clasamentul celor mai sărace state din Europa. 24% dintre alegători declară că vor vota cu GERB-SDS.

PP (Continuăm Schimbarea), fondat cu câteva luni în urmă, a câștigat ultimele alegeri parlamentare, asigurând majoritatea timp de șase luni. Kiril Petkov, liderul acestuia, intrat în politică în mai 2021, absolvent al Universității Harvard, s-a remarcat prin criticile aduse Băncii De Dezvoltare, menite să susțină afacerile mici și mijlocii care a favorizat opt companii mari, deținute de patru oameni de afaceri. În cursul mandatului de prim-ministru, Petkov a reușit să facă schimbări pe plan intern și extern: combaterea corupției, dezvăluirea relațiilor dintre oligarhie și crima organizată, precum și influența Rusiei. Pe plan extern, în efortul de reducere a dependenței energetice, PP a refuzat plata gazului în ruble, lucru care a dus la sistarea furnizării acestuia de către Rusia. Cu 21% din intenția de vot, PP are șanse să revină la guvernare. Totul depinde de alianțele pe care pe care le va face, întrucât GERB, față de care s-a situat în opoziție, nu este o soluție.

DPS (Mișcarea penru Drepturi și Libertăți) se bazează, în cea mai mare parte, pe voturile minorităților, respectiv 12% dintre acestea, reprezentate de comunitatea turcă și română (9%, respectiv 5 %, potrivit datelor ultimului recensământ). Este cel de-al treilea partid, putând juca un rol decisiv la alegerile din 2 octombrie.
BSP (Partidul Socialist Bulgar), continuatorul Partidului Comunist Bulgar, a menținut o ideologie socialistă în perioada anilor 90, apoi a virat către cea liberală, după care, din 2016, a revenit la direcția inițială, sub conducerea Korneliyei Ninova. Deși principala armă a BSP este nostalgia față de comunism, partidul a condamnat invazia Rusiei în Ukraina. Cu toate acestea, ultimele declarații ale acesteia susțin că războiul prezent nu ar trebui să șteargă bunele relații din trecut.

ITN (Există și Astfel de Oameni) este un partid conservator, al cărui lider este artistul Slavi Trifonov, popular mai ales în rândul tinerilor. Un partid pro-Ukraina, pro-NATO și pro-UE, cotat cu 3% din intenția de vot. A făcut parte din guvernul lui Petkov și s-a remarcat prin protestele față de măsurile anti-Covid.
Vazrazhdane (Ascensiunea) este un partid de extermă dreaptă, naționalist, pro-Rusia, anti NATO și anti UE. Konstandin Kostadinov, liderul acestuia, este o figură politică radicală și controversată, mai ales în urma ultimelor declarații rasiste îndreptate împotriva romilor și rusofobilor.

DB (Bulgaria Democratică), este o alianță de partide liberat-conservatoare care susține măsurile anticorupție și de protecție a mediului.

Coaliții posibile

GERB, cel mai mare partid, poate forma alianțe cu orice formațiune politică, atâta vreme cât își păstrează rolul de lider. PP, partidul lui Petkov, exclude o alianță cu GERB, însă poate reface parteneriatul cu Ninova și BSP, în ciuda diferențelor ideologice. În ce privește DSP, partidul minorităților, acesta poate forma alianțe și cu GERB și cu Vazrazhdane. În ciuda numărului mic de voturi, potrivit ultimelor sondaje, ultimele partide menționate mai sus pot înclina balanța în favoarea lui Borisov, pentru asigurarea unei majorități a GERB în viitorul Parlament.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed