Analiști economici: Multe firme se vor închide. Ne-am putea aștepta la o creștere importantă a șomajului, pe care am fi putut s-o evităm


Impozitarea contractelor part-time la nivelul salariului minim pe economie va genera încetarea unui număr semnificativ de contracte de muncă cu timp parţial, fapt ce va conduce implicit la creşterea ratei şomajului, sunt de părere experții.

Profesorul de economie Mircea Coșea mai avertizează, într-o intervenție pentru B1 TV, că șomajul va crește și pentru că multe firme se vor închide sau își vor reduce activitatea, fiind în imposibilitatea de a-și mai plăti facturile la energie.

„Punctul meu de vedere nu s-a schimbat de când a apărut această hotărâre a acestei coaliții, anume o măsură greșită din două puncte de vedere.

În primul rând, pe timp de criză nu se iau astfel de măsuri care fac o schimbare importantă a efortului de contracte și de forță de muncă pe o piață a muncii și așa destabilizată ca urmare a crizei. Nu se fac astfel de măsuri în timp de criză, lucrurile se lasă la nivelul la care sunt pentru a se stabiliza din mers. La noi s-a făcut invers.

A doua problemă e că s-a crezut că se va putea reglementa cumva munca la negru, dar nu s-a luat în considerare faptul că această credință va duce la pierderea unui număr foarte important de contracte și la o traumă materială și socială pentru un număr mare de persoane, care lucrau part-time în diferite locuri și care nu-și pot schimba activitatea.

Statul nu a crescut numărul de contracte prinse ca fiind ilegale, dar a crescut numărul șomerilor”, a declarat Mircea Coșea, în cadrul Știrilor B1 TV.

„În viitoarele luni vom avea o creștere importantă a șomajului și din alt punct de vedere, acela al închiderii activității sau reducerea activității la un număr foarte mare de întreprinderi mici, mijlocii și chiar mari, din incapacitatea de a plăti facturile la energie.

Lucrul ăsta e așteptat, se știe că va fi așa. Deci ne-am putea aștepta, la începutul anului viitor, să avem o creștere a șomajului destul de importantă pe care am fi putut s-o evităm”, a mai afirmat profesorul de economie.

 

 

 

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed