”Alunecăm, treptat, spre recesiune”, avertizează analistul economic Valentin Ionescu


Ministerul Finanțelor a propus o serie de modificări ale Codului Fiscal, care vor mări taxele pentru cetățeni. Guvernul va încerca să crească încasările bugetul statului, într-o perioadă în care România are deja o inflație foarte mare și se confruntă cu o criză a prețurilor pentru energie electrică, gaze, carburanți și produse alimentare. 

Valentin Ionescu, analist economic, avertizează că în urma acestor modificări ale Codului Fiscal, prețurile ar putea să sufere unele ajustări, iar cumpărătorul va duce povara acestor prețuri afectate deja de inflație, citează PSNews.

De mulți ani Guvernul României susține o politică de expansiune fiscală. Se acumulează deficite fiscale mari, iar serviciul datoriei publice a devenit apăsător, mai cu seamă în ultimii 2 ani.

Pentru a susține politicile sociale ce se adresează aproape exclusiv electoratului PSD, Guvernul a introdus o serie de cheltuieli (700 lei la pensiile sub 2000 lei, vouchere, scutiri la impozitul pe venit) care nu pot fi susținute numai prin venituri fiscale și împrumuturi. Prin urmare, se majorează taxele de consumație, ținând cont de incidența fiscală a acestora (povara fiscală cade pe cumpărător cu cât inflația este mai mare).

Majorarea TVA va duce la ajustări de prețuri, dar creșterea inflației nu este cauzată doar de această măsură. Expansiunea fiscală afectează stabilitatea macroeconomică a țării. Pe cale de consecință, este nevoie de disciplină fiscală și de ordine în impozite, întrucât unii plătesc și alții nu”, a explicat Valentin Ionescu.

Analistul precizează că există riscul unei recesiuni, deoarece inflația afectează economiile lumii occidentale, iar ajustarea ratelor dobânzilor „este inevitabilă”, însă totul depinde de deciziile băncilor centrale occidentale, în special de ceea ce se întâmplă în SUA.

Inflația afectează economiile lumii occidentale. Erodează capitalul investițional, cheltuielile operaționale în firme, precum și veniturile populației. Ajustarea ratelor dobânzilor este inevitabilă și acest lucru deja se întâmplă în SUA. Trend-ul se va menține, în sensul că băncile centrale occidentale vor mari ratele dobânzilor, caz în care, treptat, alunecăm spre recesiune. Când se va produce acest lucru este discutabil. Foarte probabil la sfârșitul anului 2023, ori în 2024”, a explicat Valentin Ionescu.

 

 

 

Sursă foto: profit.ro

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed