Airbus a intrat într-un parteneriat cu CFM International, o societate mixtă 50/50 deținută de GE și Safran Aircraft Engines, pentru a colabora în cadrul unui program demonstrativ privind utilizarea hidrogenului, care se va lansa la mijlocul acestui deceniu.
Obiectivul programului este de a testa la sol și în zbor un motor cu ardere directă alimentat cu hidrogen, pregătind astfel intrarea în exploatare a unei aeronave cu emisii zero până în 2035. Demonstrația se va realiza pe o platformă de test A380 echipată cu rezervoare de hidrogen lichid pregătite în fabricile Airbus din Franța și Germania.
Airbus va defini, de asemenea, cerințele sistemului de propulsie cu hidrogen, va supraveghea testele de zbor și va furniza platforma A380 pentru a testa motorul cu combustie cu hidrogen în faza de croazieră.
„Acesta este cel mai important pas întreprins de Airbus pentru a inaugura o nouă eră a zborurilor pe bază de hidrogen de la dezvăluirea conceptelor noastre ZEROe în septembrie 2020”, a declarat Sabine Klauke, director tehnic Airbus. „Prin valorificarea expertizei producătorilor americani și europeni de motoare care au făcut progrese în tehnologia de combustie a hidrogenului, acest parteneriat internațional transmite un mesaj clar că industria noastră se angajează să facă din zborul cu emisii zero o realitate.”
„Capacitatea de combustie a hidrogenului este una dintre tehnologiile de bază pe care le dezvoltăm și le maturizăm ca parte a programului CFM RISE”, a declarat Gaël Méheust, președinte și CEO al CFM. „Reunind capacitățile colective și experiența CFM, companiile noastre mamă, și Airbus, avem într-adevăr echipa ideală pentru a demonstra cu succes un sistem de propulsie cu hidrogen.”
CFM împărtășește ambiția Airbus de a-și îndeplini angajamentul luat la semnarea obiectivului Air Transport Action Group în octombrie 2021 de a atinge zero emisii de carbon în industria aviației până în 2050 prin dezvoltarea și testarea tehnologiei necesare pentru a transpune în realitate aeronavele cu emisii zero în termenul ambițios stabilit.
Sursă foto: unsplash.com