Agențiile ONU din România serbează 77 de ani de la semnarea Cartei de înființare și se angajează să își continue sprijinul pentru refugiații din Ucraina


BUCUREȘTI, 24 octombrie 2022 – Agențiile Organizației Națiunilor Unite sărbătoresc astăzi 77 de ani de la intrarea în vigoare a Cartei Națiunilor Unite. Anul acesta aniversarea este umbrită de războiul din Ucraina care a izbucnit exact cu 8 luni în urmă. Pe măsură ce sute de mii de refugiați au intrat pe teritoriul României în primele zile ale crizei, agențiile Națiunilor Unite s-au mobilizat pentru a sprijini autoritățile naționale în răspunsul oferit refugiaților, împreună cu comunitățile locale și numeroase organizații ale societății civile, continuând în același timp programele pe termen lung în România.

În 1945, reprezentanți ai 50 de state s-au reunit la Conferința de la San Francisco pentru a redacta Carta Națiunilor Unite. Organizația Națiunilor Unite a luat ființă oficial la 24 octombrie 1945, odată ce Carta a fost ratificată de majoritatea statelor semnatare.

Doamna Caroline Clarinval, Reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Șefa Biroului OMS în România a afirmat că singura alternativă pe care o avem în fața ororilor războiului este pacea:

‘‘Cu șaptezeci și șapte de ani în urmă, națiunile lumii s-au întrunit și au stabilit că nu există decât un remediu pentru boala războiului: pacea. Cu ocazia acestei aniversări speciale, avem trei mesaje esențiale pe care Organizația Mondială a Sănătății dorește să le transmită: în primul rând trebuie să consolidăm sprijinul acordat cetățenilor din Ucraina. Acest lucru presupune și pregătirea propriului nostru sistem de sănătate pentru a răspunde nevoilor cetățenilor români și ale refugiaților ucraineni. Mulțumim românilor, voluntarilor și guvernului pentru incredibila lor solidaritate și pentru sprijinul continuu arătat în aceste opt luni.

În al doilea rând, pandemia de COVID-19 nu s-a terminat, iar cazurile de gripă sunt, de asemenea, în creștere. Virusurile continuă să circule și afectează mult prea multe persoane. Trebuie să fim pregătiți pentru a face față presiunii crescute a afecțiunilor respiratorii în această toamnă și iarnă și să-i protejăm pe cei mai vulnerabili.

În al treilea rând, nu trebuie să lăsăm garda jos, ci să continuăm eforturile pentru a fi mai bine pregătiți în fața următoarele urgențe de sănătate. Nu putem permite ca o nouă criză să pună în pericol câștigurile greu obținute, de îmbunătățire a sănătății oamenilor și de protejare în fața urgențelor. În definitiv, totul se rezumă la un singur lucru: sănătatea. Dacă suntem sănătoși, ne putem implica în multe alte activități și putem face lucrurile pe care ni le dorim” – a concluzionat Dr. Clarinval.

 

 

 

Sursă foto: OMS

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed