Agenția de rating Fitch, ale cărei evaluări sunt luate în calcul de piețele financiare pe care se împrumută România, arată într-un comunica că ruperea coaliției guvernamentale ar putea înterupe eforturile de consolidare fiscală. Consolidarea fiscală și reducerea deficitului bugetar sunt cheie pentru rezolvarea problemei reprezentate de perspectiva negativă a Fitch asupra ratingului de țară (BBB-).
Agenţia face un scurt istoric al crizei guvernamentale din România, apreciind că ”tensiunile dintre PNL şi USR-PLUS au crescut în ultimele săptămâni”.
O decizie pozitivă privind ratingul de țară e condiționată de încrederea că autoritățile vor implementa planuri fiscale credibile care să stabilizeze pe termen mediu raportul dintre datoria guvernamentală și Produsul Intern Brut (PIB), arată Fitch.
Agenția de rating avertizează că ”lipsa de progres în implementarea reformelor, care ar duce la creșterea mai rapidă decât așteptările a datoriei publice, ar putea duce la o decizie negativă privind ratingul de țară”.
”Fără o reformă mai profundă vor persista provocări fiscale de lungă durată şi riscuri fiscale şi externe mai largi (…) Acţiunile pozitive de rating ar necesita încrederea că autorităţile vor implementa planuri fiscale credibile care stabilizează datoria publică generală / PIB pe termen mediu. Lipsa de progrese în implementarea reformelor, care să ducă la o creştere mai rapidă decât cea prevăzută a datoriei publice, ar putea duce la acţiuni negative de rating”.
Aceasta anunţă că următoarea revizuire programată de Fitch a ratingului României este programată pe 22 octombrie.
Sursă foto: pexels.com