În lumea afacerilor, întreprinderile trebuie să fie pregătite pentru perioadele de volatilitate economică, deoarece fluctuațiile economice au un impact semnificativ asupra afacerilor.
Potrivit celei de-a V-a ediții a Barometrului Moneycorp, 32% dintre managerii intervievați se așteaptă la o stagnare economică în 2023, 28% se așteaptă la o creștere economică marginală, 28% la o recesiune ușoară și 12% la o recesiune severă.
Acest lucru indică faptul că economia în 2023 este incertă. Cu alte cuvinte, este un an al provocărilor, dar și un an al oportunităților, dacă vă pregătiți corespunzător.
Fiți cu un pas înainte și nu ezitați să faceți investiții profitabile
Rămâneți în fața concurenților și faceți investiții care vor da roade pe termen lung, chiar și în perioade de incertitudine economică.
Pentru a identifica astfel de oportunități este necesar să vă țineți la curent cu toate noutățile din industrie. De asemenea, este important să studiați comportamentul consumatorilor, astfel încât să le puteți anticipa nevoile și să răspundeți la cerințele lor.
Mai exact, extindeți gama de produse și servicii și creați produse noi, inovatoare, pe care concurenții nu le oferă sau care completează produsele existente. În plus, alegeți să investiți în soluții tehnologice care pot îmbunătăți operațiunile și crește eficiența. Inteligența artificială, automatizarea proceselor și marketingul online vă pot oferi un avantaj competitiv semnificativ.
Pentru a face aceste investiții, o companie poate solicita un împrumut pentru afaceri dacă a fost înființată și funcționează de cel puțin 12 luni. Aceste soluții de finanțare IFN (instituție financiară nebancară) vă oferă următoarele beneficii:
- Credit super flexibil până în 235.000 RON;
- Perioada de rambursare de până la 24 de luni pentru capital de lucru și până la 48 de luni pentru
- investiții;
- Proces de aplicare 100% online;
- Pentru sume mai mari de 100.000 RON, beneficiezi de un consilier care să te ajute cu întreg procesul;
- Proces de aplicare 100% online și pentru sume mai mici de 100.000 RON;
- Posibilitatea de amânare a ratei, o singură dată pe perioada contractului, pentru 30 de zile.
Investiți în analize interne și de piață
Analiza pieței ajută la înțelegerea condițiilor economice, a tendințelor, a preferințelor și cerințelor clienților și a comportamentului concurenților. Astfel, este mai ușor să identificați oportunitățile de creștere și să acționați prin îmbunătățirea strategiei dumneavoastră.
Printr-o cercetare de piață periodică, veți ști unde vă situați pe piață în comparație cu concurenții dumneavoastră. Și investiți în analize interne pentru a lua decizii bune pentru afacerea dumneavoastră.
O analiză SWOT este un instrument esențial pentru evaluarea afacerii dumneavoastră, prin intermediul căruia puteți identifica aspecte precum:
- Care sunt punctele forte ale afacerii dvs. și cum să le valorificați
- Care sunt punctele slabe ale afacerii dvs. și luați măsuri pentru a le îmbunătăți
- Ce oportunități există și cum să profitați de ele
- Ce amenințări există și cum pot fi reduse
Acordați interes constant în menținerea angajaților
Angajații sunt unul dintre cele mai importante active ale unei companii. În vremuri de instabilitate economică, una dintre principalele provocări este de a convinge angajații valoroși și de a atrage noi angajați. Pentru a reuși în acest sens, este esențial să vă construiți activele din timp.
Oferiți-le angajaților dumneavoastră un mediu de lucru stimulativ, inclusiv beneficii competitive și oportunități de dezvoltare profesională. Faceți ca angajații să se simtă valorizați, apreciați, implicați și recunoscuți pentru realizările lor.
În plus, ați putea să oferiți un program de lucru flexibil, muncă hibridă sau muncă la distanță. Transparența procesului decizional este importantă, deoarece ajută la menținerea încrederii din partea echipei. O cultură organizațională puternică poate contribui, de asemenea, la crearea unui sentiment de apartenență și la creșterea loialității față de companie.
Sursă foto: istockphoto.com