Adrian Vasilescu, reprezentant BNR: „Deficitul bugetar este mare în România. Suntem în procedura de deficit excesiv, singura țară din UE”


Adrian Vasilescu, reprezentant BNR, a explicat marți că deficitul bugetar este mare în România, astfel că suntem singura țară din UE în procedura de deficit excesiv.

„Datoria publică nu poate să contribuie la o expansiune a investițiilor în România. Nu are cum. În bună parte datoria publică este făcută pentru a acoperi deficitul bugetar, care se acoperă în exclusivitate din împrumuturi, unele interne, altele externe. Mulți se întreabă unde se duce datoria publică? În acoperirea deficitul bugetar. Este mare în România. Suntem în procedura de deficit excesiv, singura țară din UE.

Veniturile la buget sunt mici, raportate la PIB sunt 30%. Cu veniturile acestea nu putem face față. Nu putem da vina pe Ministerul de Finanțe, când Ministerul de Finanțe adună și plătește. Este vorba de societatea românească în ansamblu”, a explicat Adrian Vasilescu.

Pe de altă parte, acesta a spus că România nu este țara care se împrumută cel mai scump din regiune:

„Dacă în urmă cu doi ani noi ne împrumutam cu 9% și ungurii cu 2%, în amintirea multora a rămas această diferență. În momentul de  față ungurii se împrumută mai scump decât noi. Bulgaria o scoatem din evidență pentru că este ceea ce se numește Consiliul Monetar, are o constrângere financiară. Uneori când nu te poți împrumuta, și Bulgaria nu se poate împrumuta, e chiar rău”.

 

 

 

 

Sursă foto: Adrian Vasilescu | Facebook

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed