Adrian Tănase (BVB): Piaţa de capital din România va ajunge să aibă standarde ESG pe placul investitorilor


Piaţa de capital din România va ajunge să aibă standarde ESG (Environmental, Social, Corporate Governance) transparente şi pe placul investitorilor, într-un termen rezonabil, a declarat, miercuri, într-un forum de specialitate, Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

“Este nevoie de foarte multă educare e emitenţilor în ceea ce priveşte raportarea financiară. Am avut acum un an workshopuri pentru a oferi primă ghidare legat de aceste raportări. Interesul a fost foarte crescut şi sunt foarte mute lucruri de făcut. Am văzut foarte mulţi stakeholderi ai pieţei care s-au implicat în aceste demersuri şi aici aş menţiona Ghidul pentru Afaceri Responsabile, lansat de ARIR împreună cu Innova. Avem o colaborare şi cu Guvernul pentru a lansa un Reporting Guideline şi pe care cred că îl vom avea disponibil pentru investitori în ianuarie 2022. Sunt evoluţii foarte, foarte bune şi cred că lucrurile se mişcă destul de rapid. Ne bucură că şi Envisia, una dintre cele mai mari şcoli de business din România, se implică. Pentru a reuşi să ajungem unde ne dorim, acolo unde emitenţii să înţeleagă ce înseamnă acest ESG şi care sunt beneficiile acestui ESG score, cred că este foarte important să ne aliniem toţi în aceeaşi direcţie şi să nu avem demersuri care să devieze de la direcţia generală. Cred că ne aflăm cumva în acest trend. Cred că s-au făcut foarte multe lucruri în ultimul an şi sunt sigur că vom ajunge cu piaţa de capital din România să avem nişte standarde ESG transparente şi pe placul investitorilor, într-un termen rezonabil”, a spus Tănase.

BVB a lansat, în toamna anului 2020, primul proiect ESG pe piaţa de capital locală, cu scopul de a urmări furnizarea de informaţii ESG de calitate pentru companiile listate. Astfel, prin intermediul ratingurilor de risc ESG ale Sustainalytics, obiectivele Bursei sunt de a oferi majorităţii emitenţilor locali o evaluare iniţială, de a promova investiţiile responsabile şi de a scoate în evidenţă importanţa standardelor ESG în rândul participanţilor locali.

De asemenea, iniţiativa urmăreşte să încurajeze companiile locale să îşi alinieze standardele cu cele mai bune practici ESG, care au cunoscut o creştere spectaculoasă la nivel global în ultimii ani.

Ratingurile de risc se împart în cinci categorii: neglijabil, scăzut, mediu, ridicat şi sever.

Standardele ESG reprezintă un set de norme pe care investitorii le iau în calcul în procesul investiţional. Acestea sunt alcătuite din trei componente: Environment (mediu) – impactul asupra mediului înconjurător rezultat din activitatea companiei; Social (social) – relaţia companiei cu stakeholderii; Corporate Governance (Guvernanţa corporativa) – respectarea normelor de guvernanţă corporativă.

Din septembrie 2020, România este inclusă de furnizorul global FTSE Russell în indicii dedicaţi pieţelor emergente. BVB se implică activ în dezvoltarea pieţei, iar în 2020 a lansat alături de Sustainalytics primul proiect ESG dedicat pieţei de capital locale.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed