Adrearea României la OCDE – România va fi evaluată de 26 de comitete sectoriale


Guvernul a aprobat în ședința de miercuri o serie de modificări legislative, în conformitate cu angajamentele asumate de România în vederea aderării la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Este vorba despre adoptarea unor modele de bune practici ce vizează relația contribuabililor cu Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), precum și de actualizarea legislației în vederea efectuării unor plăți aferente cheltuielilor asociate procesului de aderare, în valoare de 5,8 milioane de euro până la sfârșitul anului viitor.

„Toate aceste proceduri specifice economiilor, state dezvoltate sunt adoptate treptat în legislația României. Aș vrea să vă dau câteva exemple legate de astfel de îmbunătățiri ale sistemului legislativ. În primul rând, îmbunătățirea echilibrului în relația dintre contribuabil și organele fiscale pentru a consolida și dezvolta creșterea încrederii contribuabililor în administrația fiscală. Astfel, ANAF urmează să publice pe site-ul propriu lista contribuabililor persoane juridice care și-au declarat și achitat la scadență obligațiile fiscale de plată și nu figurează cu obligații restante”, a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, după ședința de miercuri.

Totodată, el a precizat că modificările adoptate vor introduce posibilitatea restituirii taxei pentru soluția fiscală anticipată, dacă în astfel de situații contribuabilul renunță la astfel de soluții, iar pentru constituirea garanțiilor se creează posibilitatea eșalonării creanțelor, precum și pentru eșalonările succesive.

”Totodată va exista posibilitatea eșalonării TVA, a accizelor sau a taxelor vamale pentru administrarea care revine Autorității Vamale Române”, a mai adăugat Dan Cărbunaru.

Tot în vederea aderării României la OCDE, Guvernul a aprobat un act normativ care va face posibilă plata cheltuielilor asociate procesului de aderare.

În luna iulie 2022, Secretariatul OCDE a transmis două facturi în atenția autorităților române, privind cheltuielile estimative asociate procesului de aderare a României la OCDE, după cum urmează:

  • Factura în valoare de 1.528.000 EUR, care are termen scadent de plată 1 septembrie 2022;
  • Factura în valoare de 4.270.000 EUR, care are termen scadent de plată 1 ianuarie 2023.

Documentul mai prevede totodată asigura baza legală pentru efectuarea de plăți în avans în cazul achiziției de bunuri și servicii specifice de către Serviciul Român de Informații (SRI).

Guvernul a aprobat totodată o serie de modificări în vederea participării Institutului Național de Statistică (INS) în calitate de asociat în cadrul Comitetului de Statistică și Guvernanță în Statistică al OCDE și de membru instituțional în cadrul Institutului Internațional de Statistică.

România va fi evaluată de 26 de comitete sectoriale

La 10 iunie 2022, Consiliul OCDE, în cadrul reuniunii ministeriale a Organizației, a adoptat și înmânat reprezentanților României Foaia de parcurs pentru aderare (Accession Roadmap), document fundamental cu rolul de a orienta eforturile țărilor candidate în alinierea la instrumentele și practicile Organizației.

Foaia de parcurs este compusă din două părți: un text general care face referire la valorile comune, cerințele statutului de membru și descrierea procesului de aderare; o anexă care enumeră, pentru fiecare domeniu de acțiune, principiile fundamentale pentru aderare (Accession Core Principles) convenite de Comitetele sectoriale ale OCDE. Principiile fundamentale vor sta la baza evaluării legislației și practicilor statelor candidate pe parcursul aderării.

Adoptarea Foii de Parcurs a fost urmată de derularea unei misiuni oficiale de lansare a discuțiilor de aderare (kick-off mission) a Secretariatului OCDE la București, în perioada 27-28 iunie 2022. Misiunea a avut ca obiectiv informarea autorităților române cu privire la etapele viitoare în procesul de aderare la OCDE, urmare adoptării Foii de Parcurs pentru România. Discuțiile au permis interacțiuni cu toate instituțiile cu atribuții în procesul de aderare la OCDE, atât la nivel politic, cât și tehnic. Delegația OCDE a evidențiat că procesul de aderare este extrem de complex și presupune o colaborare strânsă între structurile OCDE și autoritățile române, reprezentând în esență alinierea la standardele Organizației.

În cadrul acestui proces, România urmează a fi evaluată de 26 de comitete sectoriale, conform principiilor fundamentale pentru aderare menționate în Foaia de Parcurs pentru fiecare Comitet în parte, iar evaluările se vor desfășura în paralel, conform ritmului și procedurilor stabilite de fiecare Comitet.

 

 

 

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed