În 2021, 41% din populația UE cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani a absolvit învățământul superior.
Există o diferență clară de gen în rândul celor cu studii superioare: o proporție mai mare de femei cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani absolviseră învățământul terțiar decât bărbații (47% femei, 36% bărbați).
În timp ce ponderea bărbaților cu studii superioare a crescut în ultimii zece ani, rata de creștere a fost ceva mai lentă decât în cazul femeilor. Prin urmare, diferența dintre femei și bărbați s-a lărgit ușor de-a lungul timpului.
Statele membre ale UE și-au stabilit obiectivul de a crește ponderea populației UE cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani care a absolvit învățământul terțiar la 45 % până în 2030.
Aproape jumătate dintre statele membre ale UE au atins deja obiectivul la nivelul UE pentru 2030 în ceea ce privește acest indicator: Luxemburg, Irlanda, Cipru, Cipru, Lituania, Țările de Jos, Belgia, Franța, Suedia, Danemarca, Spania, Slovenia, Portugalia și Letonia. În schimb, cele mai mici procente au fost înregistrate în România (23 %), Italia (28 %) și Ungaria (33 %).
Analizând diferențele dintre grupele de vârstă în ceea ce privește nivelul de educație în 2021, se observă o diferență clară de vârstă: 37% din populația UE cu vârste cuprinse între 25 și 54 de ani avea un nivel de educație de nivel terțiar, comparativ cu 22% dintre cei cu vârste cuprinse între 55 și 74 de ani.
Sursă foto: istockphoto.com