Ochii lumii sunt acum ațintiți asupra invaziei rusești a Ucrainei.
Motivațiile președintelui Rusiei, Vladimir Putin, sunt acum cea mai mare întrebare fără răspuns a acestui eveniment geopolitic. O linie de gândire proeminentă este că Putin caută să recupereze teritoriul pierdut după dizolvarea Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS), iar propriile cuvinte ale liderului rus par să susțină această afirmație:
Ucraina nu este doar o țară vecină pentru noi. Este o parte inalienabilă a propriei noastre istorii, cultură și spațiu spiritual. Din timpuri imemoriale, oamenii care trăiesc în sud-vestul a ceea ce a fost istoric ținutul rusesc s-au numit ruși. Dezintegrarea țării noastre unite a fost cauzată de greșelile istorice, strategice ale liderilor bolșevici și sovietici […] prăbușirea Rusiei istorice cunoscută sub numele de URSS este asupra conștiinței lor.
Pentru oricine născut după anii 1970, amintirile acelei epoci variază de la neclar la inexistent, așa că merită să răspunzi la întrebarea: Ce a fost URSS?
Mai jos, vom folosi hărți istorice din trei epoci specifice pentru a construi contextul modului în care a fost structurată URSS, care țări moderne făceau parte din această țară întinsă și modul în care istoria ei se leagă de forțele actuale ale Rusiei pentru expansiunea teritorială.
Primele zile ale Uniunii Sovietice
URSS s-a născut pentru prima dată în 1922, în urma căzurii Imperiului Rus. Un război civil între Armata Roșie Bolșevică și forțele anti-bolșevice din regiune s-a încheiat cu cele dintâi ieșind învingătoare. Acest lucru a dus la unificarea unui număr de republici pentru a forma Uniunea Sovietică. După o serie de ani tumultuosi din timpul domniei lui Iosif Stalin, care includ o foamete devastatoare care a ucis milioane de oameni, ajungem la primul nostru instantaneu în timp: sfârșitul anilor 1930.
URSS a fost înființată ca o federație a republicilor unionale constitutive, care erau fie state unitare, precum Ucraina, fie federații, precum Rusia. Mai jos, putem vedea cum a fost structurată această structură organizatorică.
Deși în mod nominal era o uniune a egalilor, în practică Uniunea Sovietică a fost dominată de Republica Rusă (RSFSR). Această republică masivă conținea cea mai mare parte a puterii economice și politice a țării, precum și cea mai mare populație și masă de pământ.
Istoria geopolitică a URSS este inexorabil legată de disputele teritoriale cu regiunile învecinate. În harta de mai sus, din 1938, putem observa că trupele sovietice se ciocnesc cu Japonia la marginea de est a țării. La celălalt capăt, Stalin anexase jumătate din Polonia, cele trei state baltice și porțiuni din România, în urma pactului cu Adolf Hitler. Această succesiune de evenimente a pregătit scena celui de-al Doilea Război Mondial.
Imperiul Sovietic
URSS a obținut victoria în al Doilea Război Mondial, dar cu un mare preț. Se estimează că 14% din populația dinainte de război a murit în conflict. Până la sfârșitul anilor 1950, totuși, Uniunea Sovietică avea o serie de realizări impresionante pe scena mondială, de la lansarea primului satelit în spațiu până la dezvoltarea de rachete care reprezentau o amenințare credibilă pentru orașele americane. De asemenea, creșterea PIB-ului țării depășea rivalul său din Războiul Rece.
Această hartă este un instantaneu al URSS chiar înainte de construcția Zidului Berlinului în 1962.
Deasupra, în portocaliu, vedem cât teritoriu a ajuns URSS după război. Această hartă este deosebit de informativă, deoarece enumeră populațiile teritoriilor la acea vreme. Porțiuni mari din Europa de Est – inclusiv peste 22 de milioane de oameni – au fost rostogolite în spatele cortinei de fier.
Zilele în scădere ale URSS
După o perioadă prelungită de stagnare, Mihail Gorbaciov a încercat să reformeze sistemul politic și economic sovietic cu perestroika, care se traduce literal prin „reconstrucție”. Această mișcare a început un proces lent de democratizare care, în cele din urmă, a destabilizat controlul comunist până la sfârșitul anilor 1980, grăbind prăbușirea Uniunii Sovietice.
Harta de mai jos este un instantaneu al URSS cu doi ani înainte de dizolvarea sa oficială în 1991.
Multe dintre republici, prezentate în diferite culori mai sus, deja înregistrau mișcări de independență și tulburări și, în cele din urmă, își vor declara independența una câte una.
Iată o listă a regiunilor majore care s-au separat de URSS:
Deoarece aceste regiuni s-au separat cu granițele lor în mare parte intacte, o hartă actuală a acestei părți a lumii nu arată prea diferită de cea de mai sus.
Acestea fiind spuse, chiar dacă granițele rămân statice, războiul din Ucraina demonstrează că dinamica puterii în această regiune este încă foarte în schimbare.