Rezultatele unui sondaj efectuat de BestJobs demonstrează că vârsta rămâne un criteriu important în procesul de angajare, iar creșterea vârstei de pensionare are potențialul de a schimba dinamica pieței muncii.
Drept urmare, 80% dintre solicitanții de locuri de muncă cu vârsta peste 45 de ani consideră că recrutorii sunt reticenți în a angaja persoane în vârstă, iar 60% dintre solicitanții de locuri de muncă susțin că au participat la cel puțin un interviu de angajare în care au fost discriminați pe baza vârstei.
Pe de altă parte, o treime dintre recrutori recunosc că au respins cel puțin o dată un candidat din cauza vârstei.
Peste 15% dintre recrutori consideră că vârsta unui candidat este importantă, în timp ce mai mult de jumătate (57%) spun că depinde foarte mult de specificul postului. Atunci când analizează CV-urile, pe lângă vârstă, recrutorii acordă o atenție deosebită experienței și educației candidatului (peste 85%), precum și locației.
Pentru candidații mai în vârstă, 34% dintre recrutori au spus că sunt îngrijorați de lipsa de experiență tehnică a candidaților, 14% au fost îngrijorați de rezistența lor la schimbare și alți 14% au fost îngrijorați de lipsa de deschidere pentru a învăța lucruri noi și de risc crescut. a problemelor de sănătate (tot 14%).
Deși vârsta nu ar trebui să fie un criteriu important în procesul de recrutare, realitatea de pe piața muncii arată diferit, iar angajații de peste 45 de ani întâmpină dificultăți în a concura cu candidații tineri pe poziții unde contează mai mult capacitatea de adaptare și dinamismul, decât experiența propriu-zisă, spune Ana Vișan, Marketing Manager BestJobs România.
Trei sferturi dintre candidații care au fost chestionați de BestJobs au spus că plănuiesc să continue să lucreze după pensionare, 62% pur și simplu pentru a rămâne activi și 38% pentru că au nevoie de bani.
În acest sens, mai mult de 35% ar lua în considerare să studieze o nouă profesie care le-ar face experiența de căutare a unui loc de muncă mai ușoară dacă ar fi solicitat acest lucru de către angajatorul lor actual sau potențial, 33% dacă acest lucru ar fi disponibil gratuit și aproape 12% ar învăța o nouă specializare indiferent de cost.
Sondajul a fost efectuat în perioada ianuarie – februarie, pe un eșantion de 1.122 de candidați și 214 de recrutori din România.
Sursă foto: istockphoto.com