Lansat la EBcon 2023 pe 11 mai, studiul Cei mai doriți angajatori a avut loc în perioada decembrie 2022 până în aprilie 2023. Au participat 14.446 de respondenți cu studii superioare în științel sociale, afaceri, inginerie și IT&C.
Pe lângă topul celor mai căutați 100 de angajatori din țară, sondajul include și informații despre comportamentul candidaților și așteptările companiilor pe piața muncii din România de astăzi.
Studiul “Cei mai doriți angajatori”, care se desfășoară de 18 ani consecutiv, este în prezent cel mai cuprinzător instrument de măsurare a atractivității angajatorilor la nivel național.
14.446 de răspunsuri libere au fost primite la întrebarea „Care este topul primilor 5 angajatori pentru care îți dorești să lucrezi?”. Participanții la sunt atât tineri, cât și profesioniști aflați la început de carieră din România. Pe baza răspunsurilor acestora, Catalyst Solutions publică anual un Top 100 al celor mai dorite companii pentru care să lucrezi.
„Este o onoare pentru noi să fim recunoscuți ca Cel mai Dorit Angajator din România! Această recunoaștere este o dovadă a muncii și a dedicării angajaților noștri, care sunt devotați în a face din Microsoft un loc de muncă extraordinar și în a promova inovația în industria tehnologică. Suntem mândri să cultivăm o cultură de colaborare, diversitate și incluziune, în care valorizăm și sărbătorim perspectivele unice ale fiecărui membru al echipei noastre.
Angajații noștri sunt în centrul a tot ceea ce facem și ne străduim să investim în creșterea, dezvoltarea și bunăstarea lor. Vă mulțumim că ați ales Microsoft ca Cel mai Dorit Angajator din România.” spune Adina Vidroiu, HR Director Romania, Moldova si Ungaria la Microsoft.
Pachetul salarial atractiv rămâne pe prima poziție în topul voturilor
Pe lângă anunțarea celor mai căutați angajatori din România în 2023, studiul oferă informații prețioase antreprenorilor și profesioniștilor HR cu privire la opiniile și comportamentul actualilor candidați pe piața muncii.
De exemplu, 71% dintre respondenți aleg un angajator în funcție de pachetul salarial pe care îl oferă. Pentru 50% dintre solicitanți, este important să aibă acces la beneficii atractive.
Starea de wellbeing la locul de muncă poate fi asigurată printr-o muncă în siguranță, o atmosferă plăcută de lucru și un echilibru între viața profesională și cea personală a unui angajat. Cele 3 argumente se regăsesc în topul criteriilor de alegere a angajatorului pentru 14.446 de respondenți.
Compararea acestor rezultate cu cele din anul precedent arată că unele lucruri rămân constante în alegerile candidaților. De exemplu, pachetul salarial atractiv continuă să domine votul. Procentele sunt destul de asemănătoare pentru alte criterii de selecție a angajatorului.
Siguranța locului de muncă a fost aleasă de 46% dintre respondenți în acest an, față de 50% anul trecut. Diferența este mică, ceea ce înseamnă că nevoile candidaților din 2022 au fost aceleași și în 2023. Datele de anul trecut privind cele mai importante criterii în alegerea unui angajator pot fi văzute în imaginea de mai jos.
Pentru prima dată în acest studiu, respondenții au fost întrebați ce înseamnă flexibilitatea muncii pentru candidați. Mai mult de jumătate (54,9%) au înțeles prin flexibilitatea programului de lucru că înseamnă posibilitatea de a-și organiza sarcinile într-un interval de timp ales, respectând în același timp orele de lucru stipulate în contractul de muncă.
Datele colectate au fost procesate și organizate în funcție de interesul respondenților pentru anumite industrii și de pregătirea lor educațională și profesională. Aceste industrii includ Business, Engineering, IT&C, Retail, FMCG, Outsourcing/BPO.
Sursă foto: catalyst.ro