134.000 de profesori în grevă și Guvernul într-o stare de ambiguitate


Mai mult de 134.000 de profesori și angajați din sistemul de Învățământ și-au exprimat opțiunea de a fi în grevă, în urma unui referendum organizat de cele două sindicate din Educație. Din totalul membrilor care au votat pentru declararea grevei, 86,93% au optat pentru această opțiune.

Profesorii din județul Iași vor protesta astăzi, 7 iunie, în fața Prefecturii, după ce și marți au fost în stradă, conform unui anunț al Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi.

Miercuri este a zecea zi de grevă generală în școli, protestul de muncă fiind declanșat pe 22 mai. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au anunțat că 134.007 de membri de sindicat sunt în prezent în grevă, reprezentând 86,93% din totalul membrilor care au votat pentru declararea grevei.

Ministerul Educației a revenit cu precizări, după ce ministra Educației Ligia Deca și apoi instituția pe care o conduce au anunțat că mai sunt circa 53% dintre angajații din învățământ în grevă generală. Însă, conform datelor prezentate, informația era raportată la numărul total de angajați din învățământ, ceea ce a dus la confuzie în rândul profesorilor aflați în grevă.

De asemenea, Ligia Deca a încercat să detensioneze situația și să relanseze discuțiile de la Ministerul Educației și Ministerul Muncii pe legea salarizării și contractul colectiv de muncă. Însă, această inițiativă a stârnit îngrijorare, întrucât negocierile nu s-au dus niciodată până acum la aceste două ministere, revendicările fiind adresate direct Guvernului și Președinției.

În prezent, răspunsul Guvernului față de revendicările profesorilor și angajaților din învățământ este ambiguu, deși președintele a anunțat finanțarea de 15% din Bugetul General Consolidat pentru Educație în 2024 și prelungirea anului școlar ar pune probleme aproape de nerezolvat atât pentru elevi, cât și pentru profesori.

Sursă foto: economedia.ro

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed