114 milioane de lei alocate Sistemului național antigrindină

Raining in the neighborhood. Visible rain drops everywhere.


În ședința de Guvern de miercuri au fost aprobate obiectivele pentru realizarea celei de-a 23-a etape de implementare a Programului privind Sistemul național antigrindină și de estimare a precipitațiilor pentru perioada 2010-2024.

Pentru această etapă este prevăzută o alocare bugetară de 27 milioane de lei și 86,65 milioane de lei.

În cadrul dezvoltării Sistemului național de control al precipitațiilor (SNACP) în toate regiunile, se vor realiza investiții pentru extinderea sistemului și creșterea capacității celor trei centre zonale de coordonare din Muntenia, Moldova și Transilvania.

De asemenea, vor fi dezvoltate noi tehnologii de impact atmosferic activ, atât pentru combaterea grindinei, cât și pentru creșterea precipitațiilor. Fondurile vor fi utilizate în acest an pentru finanțarea unui studiu de fezabilitate pentru instalarea a două unități de creștere a precipitațiilor, una în Muntenia și una în Moldova, precum și a două noi echipe de control al grindinei în regiunile Cluj și Sălaj-Bistrița.

Totodată, va începe construcția de noi puncte de lansare a rachetelor Grad în grupurile de luptă din Vanu Mare, Debuleni, Olt, Giurgiu, Dâmbovița-Argeș, Matca, Suceava-Botoșani și Maramureș.

În acest an vor avea loc, de asemenea, activități de cercetare și dezvoltare tehnologică, inclusiv proiecte pilot pentru creșterea și standardizarea precipitațiilor și utilizarea de noi mijloace tehnice – generatoare aeriene, la sol și baloane cu heliu – pentru a face față pericolelor meteorologice.

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed