10 bănci investigate de Consiliul Concurenței pentru că s-au înțeles să fixeze indicele ROBOR


​Consiliul Concurenței ar investiga cele zece bănci care participă la calculul ROBOR pentru că s-ar fi înțeles să fixeze nivelul indicelui, potrivit unor surse citate de HotNews.

Cele zece bănci care îndeplinesc rolul de participant la calculul ROBOR sunt: Intesa Sanpaolo, BCR, BRD, Banca Transilvania, CEC Bank, Eximbank, ING Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank.

La nivel internațional există precedente în ceea ce privește manipularea unor astfel de indici. Cele mai răsunătoare cazuri au vizat indicele LIBOR, rata interbancară de la Londra, scoasă din folosință anul trecut din cauza scandalurilor repetate care au dus la pierderea încrederii investitorilor în corectitudinea referinței.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a confirmat marți pentru TVR Info că autoritatea investighează dacă băncile s-au înţeles între ele pentru a stabili indicele ROBOR, dar a subliniat că nimeni nu trebuie considerat vinovat până nu se dovedeşte acest lucru.

“În mod normal nu se află de operaţiunile noastre decât ulterior desfăşurării controalelor. În general companiile nu sunt interesate să povestească dacă sunt controlate, iar noi menţinem discreţia. Dar, într-adevăr, trebuie să confirm că există un control în desfăşurare la principalele bănci din ţară. Dar este doar un control, nimeni nu e vinovat până nu dovedim că e vinovat. Vom vedea cum vor decurge lucrurile. Este un control care a început în această dimineaţă”, a precizat Bogdan Chiriţoiu, în emisiunea “Banii, azi” de la TVR Info, potrivit Agerpres.

 

 

 

 

Sursă foto: dailybusiness.r

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed